Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

poniedziałek, 29 lipca 2013

Gotowy sos do salatek - pomysl zanim uzyjesz

Ostatnio robie sie jeszcze wieksza maniaczka zdrowego odzywiania. Oczywiscie masa salatek kazdego dnia to u mnie norma. U ciebie pewnie tez - salatka gosci na stole przynajmniej do obiadu. I nie ma nic lepszego niz zdrowa zielona salata z masa innych warzyw i smacznym dressingiem z butelki czy mieszanka z proszku (latwy w uzyciu - mieszasz zawartosc opakowania, troche oliwy czy wody i gotowe). Zadowolony ze zdrowego obiadu? Blad. Wszystko byloby dobrze, gdyby nie ten ostatni dodatek do salaty. GOTOWY SOS SALATKOWY. Niby niewinny, niby tylko troszke dodajesz do salaty, a jednak.....

Nie zrozumcie mnie zle - ja kocham sosy salatkowe i nigdy nie jem salaty bez sosu. Jak dla mnie nie ma to zadnego smaku - pokropniona salatka musi byc. Przeciez zdrowe odzywianie nie musi polegac na bezpluciowym jedzeniu:) Chodzi tez o inny aspekt - a mianowicie zdrowotny. Wiekszosc witamin potrzebuje tluszczu, zeby lepiej sie przyswajaly (witaminy A, E, D, K). Tluszcz jest niejako niezbedny, gdyz jest on nosnikiem tych rozpuszczalnych w tluszczu witamin. U mnie czesto marchewka w salatce, a wiadomo - witamina A az sie prosi o kapke oliwy. Z tego wiec punktu widzenia, bardzo wskazany jest dodatek do salaty zawierajacy tluszcz. Najlepiej, gdy jest to oliwa lub olej lniany/slonecznikowy, ale jak dla mnie sama oliwa nie ma smaku, wiec robie sobie sama sosy do salatek (o nich ponizej).

Powiedzialaby, ze zdrowy tluszcz musi byc dodany do salatek. Badania przeprowadzane w tym zakresie jasno wskazuja, ze bez tluszczu przeciwutleniacze (ktore sa tak bardzo wskazane dla zdrowia) nie sa wchlaniane tak, jak powinny z salaty. A ogolnie, dostepnosc tluszczu w salatce zwieksza przyswajalnosc zdrowych skladnikow z salatki az trzykrotnie.
Ponadto, sos zmiekcza salate sama w sobie, nadajac jej subtelnego smaku. (Tak troche abstrachujac od sosow, znakomitym dodatkiem do salaty sa tez wszelkie rodzaju kielki, orzechy, ziarna i swieze ziola, ktore fantatycznie wzbogacaja smak, a jednoczesnie sa mega zdrowe).







Sprawa ma sie zupelnie inaczej, jesli mowimy o gotowych, kupnych sosach do salatek. Pomysl dwa razy zanim kolejnym razem siegniesz po butelke sosu salatkowego czy opakowanie w stylu 'sos do salatek'. Dlaczego?

1. Tluszcze
Wiekszosc sosow do salatek, az plynie w tluszczach. Tluszcz sam w sobie ma wartosci odzywcze i jest potrzebny. Problem tylko w tym, ze tluszcz dodawany do sosow salatkowych to czysta chemia. O ile nie uzywasz sosow ekologicznych, z bardzo duzym prawdopobienstwem twoj sos salatkowy pochodzi z genetycznie modyfikowanej soi albo rzepaku. Ponadto, sosy takie oplywaja w tluszcze trans - czyli te, ktore sa szkodliwe dla zdrowia. No i oczywiscie sam fakt, ze tluszczy takich jest tam mnostwo - nie sprzyja osobom dbajacym o linie.


2. Sztuczne dodatki smakowe
Czy zastanawiales sie dlaczego gotowe sosy salatkowe sa takie smaczne? Wszystko za sprawa roznego rodzaju chemicznych dodatkow smakowych, ktore nasze kubki smakowe niestety lubia. Jest w nich caly wachlarz chemii. Mozna w nich znalezc prawie cala tablice Mendelejewa, tyle tylko, ze wywrocona od gory nogami. Przyjrzyj sie skladowi jednego z takich sosow, ktory sie reklamuje:

Skład: maltodekstryna, regulatory kwasowosci – kwas cytrynowy, dioctan sodu, cukier, sol, skrobia modyfikowana, laktoza, natka pietruszki, cebula, olej roslinny, ekstrakt drozdzowy, czosnek, gorczyca, papryka, skrobia, pomidory, pieprz bialy, lubczyk, tymianek, aromaty, ekstrakt bazylii.

Czy to powyzej brzmi zachecajaco?


3. Syrop gluktozowo-fruktozowy
Duzo gotowych sosow zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, ktory pozyskuje sie ze skrobi kukurydzianej. Jest on tanszy od cukru i wygodniejszy w uzyciu, wiec producenci ochoczo dodaja go do swoich wyrobow, by polepszyc ich smak. Niestety to gorszy zamiennik cukru. Jego spozycie wiaze sie z rozwojem otylosci i podwyzszonym poziomem cholesterolu. Syrop zakloca metabolizm, poniewaz spowalnia wydzielanie leptyny, czyli tzw. hormonu sytosci.


Jesli wiec chcesz jesc zdrowo, a mysle, ze chcesz - spedz dodatkowych 5 minut i zrob sam sos do salatek. Taki sos mozesz miec spokojnie na 2 dni.




A oto kilka z moich ulubionych przepisow. Naprawde smakuja wyborowo, trzeba tylko dobrac sobie takie, ktore ty lubisz najbardziej.

Przepis nr 1
3 lyzki oleju lnianego
1 lyzka oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki musztardy
sok wycisniety z polowki cytryny
1-2 zabki czosnku przecisnietego przez praske
2-3 szczypty soli morskiej
2-3 szczypty kurkumy
pieprz czarny mielony do smaku
garsc siekanej zielonej pietruszki i siekanego koperku (proporcje pol na pol mniej wiecej)
Do miseczki wlewamy olej lniany i oliwe. Albo tez oliwa skrapiamy sałate, a dressing robimy tylko z uzyciem oleju lnianego.Do miseczki z olejem wciskamy 1-2 zabki czosnku, dodajemy sok z polowki cytryny, dodajemy odrobine soli, kurkume, cayenne, czarny pieprz mielony oraz pol lyzeczki domowej musztardy wlasnej roboty (jak nie mamy to kupna ale dobrej jakosci), mieszamy trzepaczka aby stworzyc emulsje (lub zakrecamy pokrywke sloiczka i potrzasamy, az powstanie sos), dodajemy mnostwo posiekanej pietruszki na spolke z koperkiem i gotowe.

Przepis nr 2
3 lyzki oliwy z oliwek
3 lyzki jogurtu greckiego
sol
pieprz
2 zabki czosnku

Wszystko wkladamy do naczynia, czosnek przeciskamy przez praske, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Przepis nr 3
ocet winny 3 lyzki
oliwa 3 x tyle co octu czyli 9 lyzek
musztarda 1 lyzeczka

czosnek 2 zabki
sol i duzo pieprzu

Wsypujesz do kubka sol, pieprz, wciskasz czosnek, wlewasz 3 lyzki octu winnego, dodajesz 1 lyzeczke musztardy, mieszasz, dodajesz - ciagle mieszajac - oliwe



Przepis nr 4
peczek swiezej bazylii,
swiezo wycisniety sok z jednej limonki,
szczypta soli i pieprzu,
2 zabki czosnku,
lyzeczka miodu
3 lyzki oliwy z oliwek


Bazylie, czosnek, cukier, sol, pieprz i sok z limonki, oliwe dokładnie mieszamy, az do otrzymania jednolitej masy. Calosc przekladamy do miski i mieszamy.


Przepis nr 5
250 ml jogurtu naturalnego (1-2%)
ok. 50 ml octu balsamicznego
lyzka oliwy z oliwek
ziola prowansalskie (najlepiej gdy masz swieza bazylie, oregano, tymianek, szalwie, miete, majeranek - poszatkowac wszystko)
szczypta stevii
sol
pieprz

Wymieszac i gotowe



Ogolne tipy, jakie moge dac, gdy nie chce ci sie robic zadnego z sosow to po prostu:
  • dodawaj oliwy, oleju lnianego lub slonecznikowego (ok 2 lyzek)
  • jak nie masz oliwy ani dobrego oleju, to swietna sprawa jest dodatnie awokado (mega zdrowe)
  • jak masz ochote na cos ciezszego, kremowego - jogurt grecki z malym dodatkiem soli i lyzka oliwy bedzie doskonaly
  • wrzuc garsc swiezych przypraw (jesli masz ogrodek) jak szczypiorek, bazylia, majeranek, mieta, szalwia
  • obowiazkowo troche orzechow, zwlaszcza wloskich, nada salatce nowy wymiar a tluszcze omega 3 w nich zawarte dopelnia calosci w kwestii zdrowotnej:)


Na zdrowie !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz